Din kurv
0

Virker koldvands restitution?

I disse dage med EM i fodbold og Tour de France lige om hjørnet, snakkes der meget om koldvands restitution. Medierne viser tit billeder af, hvordan fodboldspillere og cykelryttere kort efter kamp/løb sidder i bassiner med koldt vand. Grunden til at de sidder i disse bassiner er for at effektivisere deres restitution. Men er det egentlig videnskabeligt bevist at det virker?

Der er fire typer af metoder inden for restitution i vand.

1) Kryoterapi (koldt vand)
2) Termoterapi (varmt vand)
3) Kontrastterapi (skift mellem koldt og varmt)
4) Water Immersion per se (vandtemperatur mellem 16 og 35)

Kryoterapi er restitution i koldt vand. Vandet skal ifølge de fleste studier have en temperatur under 15 grader. Metoden bruges oftest ved at putte store poser med is ned i et kar med vand. Tiden man bruger under vandet svinger meget fra studie til studie, men for det meste drejer det sig om 15-20 min. Men i nogle studier er man helt nede på kun 30 sekunder under vandet.

Temoterapi er restitution i varmt vand. Vandet skal have en temperatur på mindst 36 grader for at kunne øge kropstemperaturen, der i denne metode er det ønskede resultat. Ved termoterapi skrives der om et tidsforbrug på 10-20 minutter under vandet.

Kontrastterapi er den mest kendte metode indenfor restitution i vand. Her skifter personen mellem koldt og varmt vand gentagende gange. Tidsintervallet skifter meget, men studierne viser at man skal bruge mellem 30-300 sekunder i hver vandtemperatur. Proceduren gentages flere gange i 4-30 minutter.

Water immersion per se er den nemmeste form for vandrestitution. Her bruger man ikke ressourcer på at nedkøle eller opvarme vandet, vandet man skal bruge skal være termoneutral. Igen varigere vandets temperatur meget i studierne, men beskrives som værende mellem 16-35 grader. Metoden kan bruges mellem 5 minutter og 6 timer.

Hvordan virker restitution i kold vand?

Det hydrostatiske tryk på de kropsdele der er nedsænket i vand, forårsager en forbedret transport af kropsvæsker. Denne funktion reducere ødemer, forøger væsketransport fra muskelcellerne ud i det vaskulære system og forøger minutvolumen. Øget minutvolumen giver øget blodgennemstrømning der medfører en bedre metabolisme af de affaldsstoffer der ophober sig under træning. Hele denne proces sker også uden vandet, men metoden med vandet skulle effektivisere processen.

Hvorfor koldt vand?

Det hydrostatiske tryk vil være tilstede ved alle temperature af vandet. Grunden til man bruge koldt vand eller varmt vand er pga. den efterfølgende temperaturforskel. Forskellen får blodkarrene til af dilatere (udvide) eller kontrahere (sammentrække) sig. På denne måde øges blodgennemstrømningen i musklerne, og der tranporteres affaldsstoffer væk, samt ny energi ind i musklerne, mere effektivt.

Hvor stor er effekten?

Ser man på de største studier/reviews der er lavet på emnet, så er der ikke mange, der har formået at påvise en positiv effekt. Nogle få studier viser endda at det har negativ effekt. Et review fra 2011 har påvist at koldvands restitution har en positiv på DOMS og en lidt usikker positiv effekt på muskelrestitution. Studiet viser også, at der ikke er nogen negativ effekt. Fælles for alle studierne er, at de mener at der skal laves mere dybtgående forskning på området, før man kan give en endelig konklusion på effekten af koldvandsrestitution.

Referencer

1. Physiological Response to Water Immersion – A method for sport Recovery 2006
Ian M. Wilcock, John B. Cronin and Wayne A. Hing
2. Cold water immersion and recovery from strenuous exercise: a meta-analysis 2011
Jonathan Leeder, Conor Gissane, Ken van Someren, Warren Gregson, Glyn Howatson
3. Effects of cold-water immersion on physical performance between successive matches in high-performance junior male soccer players, 2009
Rowsell, Greg m. fl.
4. Cold Water Immersion Did Not Accelerate Recovery After a Futsal Match, 2015
Alexandre Moreiar m. fl.

Bliv klædt rigtigt på til din skiferie.

- se her hvor du kan møde os i løbet af efteråret 2024 og vinteren 2025.