Din kurv
0

Skinner & Bandager

Fakta om skinner og bandager

Der findes et hav af forskellige skinner og bandager til stort set alle led i dine ekstremiteter, fx tå, ankel, knæ finger, håndled, albue skulder osv. Men hvorfor vil man bruge en skinne eller bandage og hvornår er
det nødvendigt at bruge skinner og bandager. Det vil jeg prøve at klarlægge i den følgende beskrivelse.

For at starte på emnet vil jeg begynde med en af de mest almindelige og mest brugte skinner og bandager – en knæskinne . Dit knæled omfatter knogler, brusk, ledbånd, sener og muskler. Knæleddet har et betydeligt
bevægelsesområde og bærer meget vægt.

En knæskinne eller knæbandage er konstrueret til at reducere bevægelse på en måde, der giver beskyttelse til dit knæ, en beskyttelse der matcher dine behov på et givet tidspunkt. Derudover er det en støtte, der kan bæres for at reducere knæsmerter, forhindre skader og hjælpe dig med at komme dig efter en skade.

Forskellige typer knæskinner og knæbandager er lavet af forskellige materialer og tilbyder en række knæledsstøtteniveauer. Den korrekte knæskinne eller bandage til dine knæsmerter afhænger af din tilstand. Din fysioterapeut eller læge vil anbefale den type skinne eller bandage, der passer til dig, og hvornår du skal bære skinnen eller bandagen.

Mens knæskinner ofte kan være gavnlige, kan det nogle gange faktisk forårsage mere skade end gavn, hvis de ikke bruges korrekt.

I denne artikel vil vi komme ind på forskellige typer knæskinner og bandager, og hvad de bruges til. Der beskrives også do's and don'ts ved at bære en knæskinne eller knæbandage til knæsmerter og knæproblematikker.

Forskellige typer af knæskinner og knæbandager

Strukturerne i dit knæ kan blive beskadiget eller på andre måder ændre sig i en ulykke eller på grund af et fald eller uhensigtsmæssigt vrid, og derefter kan en knæskinne eller knæbandage være nødvendig med henblik på, at
optimere opheling og/eller lindre knæsmerter.

Dit knæled kan også blive skadet på grund af et slag under sportsaktiviteter. Og desuden kan knæet kan også være modtageligt for en skade på grund af en underliggende tilstand.

De forskellige typer knæskinner og knæbandager adskiller sig afhængigt af deres funktion og støtteniveau. Visse typer beskytter knæet for at forhindre skader, andre støtter knæet for at kontrollere smerter.

Nogle skinner og bandager stabiliserer knæet, hvis der er tilbøjeligt til skade pga. løshed og nedsat stabilitet over knæet, og nogle immobiliserer knæet for at optimere helingen efter en skade.

Generelt bør en knæskinne og knæbandage vælges ud fra den specifikke situation man er i. Overordnet skal en knæskinne og/eller en knæbandage hjælpe med at styre og fordele trykket omkring dit knæ.

Profylaktisk brug af skinner og bandager

”Profylaktisk” betyder at man benytter skinner og bandager forebyggende – altså beskyttelse af det raske led for at forhindre en skade.

En profylaktisk knæbandage, kan for eksempel være en knæpude, som bruges til at beskytte dit knæ, hvis du kommer til at være i en situation med stor risiko for at få en knæskade, som i en kontaktsport, hvor dit knæ sandsynligvis vil blive ramt. Fx håndbold og volleyball hvor man har stor risiko for at lande på knæet.

Disse knæskinner kan bruges, selvom du ikke har noget problem med dit knæ, men ønsker at tage skridt til at beskytte det. Profylaktiske knæbandager har generelt polstring, især på knæskallen, for at beskytte dit knæ mod skader på grund af direkte påvirkning.

Profylaktiske knæskinner bruger også i high-impact sportsgrene så som motocross og amerikansk fodbold, simpelthen for at undgå skader på ledbånd og ligamenter i og omkring knæet.

Trykaflastende knæskinner

En trykaflastende knæskinne bruges typisk til at kontrollere smerter på grund af inflammatoriske tilstande som senebetændelse, knæartrose (slidgigt), patellofemoral eller iliotibial syndromer og chondromalacia
patellae. Denne type knæskinne hjælper med at flytte trykket og vægten på dit knæled for at reducere smerter.

Trykaflastende knæskinner er for smertelindring. De beskytter ikke knæet mod direkte påvirkning eller mod overstræk. Sørg for at konsultere din fysioterapeut eller læge, når du beslutter, hvilken type trykaflastende knæskinne der passer bedst til din tilstand.

Funktionelle knæskinner

En funktionel skinne bruges til at stabilisere knæleddet. Dermed kan denne knæskinne hjælpe med at forhindre en knæskade, hvis du er i høj skadesrisiko på grund af et strukturelt problem i eller omkring dit
knæ, som svage ledbånd eller en tendens til instabilitet.

Der er forskellige typer funktionelle knæskinner og knæbandager, og den bedste for dig afhænger af dit knæproblem og din forventede aktivitet.

 • Sideledbånd:
  • Hvis du har forstuvet eller overstrakt ledbåndene på siden af knæet, kan din fysioterapeut eller læge anbefale en knæskinne eller knæbandage med bevægelseskontrol.
  • Dette er en skinne eller bandage med metalstøtter på indersiden og ydersiden, der hjælper med at understøtte ledbåndene.
  • Det bruges ofte til aktiviteter, der kræver drejning, stop / start eller gentagen bøjning over knæet.
 • Korsbånd:
  • Hvis du har skadet forreste (ACL) eller bagerste korsbånd (PCL) vil en knæskinne kunne agere som et udvendigt korsbånd der vil forhindre underbenet i at bevæge sig frem eller tilbage i knæleddet, alt afhængig hvilket korsbånd der er tale om.
 • Knæskal (patella):
  • Hvis du lider af løs knæskal, patellofemoral stress syndrom eller slidgigt mellem knæskal og knæled kan en knæskalsbandage bruges til at reducere bevægelse af knæskallen.
  • Denne type bandage er et bæres over knæet. Den har en udskæring, der holder knæskallen på plads under aktiviteter som at gå, løbe eller sidde på hug.

Rehabiliterende og immobiliserende knæskinner

Efter knæoperation, fx menisk eller forreste korsbånd (ACL), kan en knæskinne hjælpe med at immobilisere leddet, så knæet får optimale forhold mhp. opheling.

En immobiliserende knæskinne benyttes i første omgang umiddelbart efter operation derefter kan en funktionel skinne bæres under dagligdags- eller
sportsaktiviteter.

Denne type knæskinne kan sættes rundt om låret og skinnebenet og har metalstøttebeslag på indersiden og ydersiden af knæleddet. En lille mekanisme kan låse knæet i en bestemt position , hvor det forbliver i en period efter en operation.

Efterhånden som helingen skrider frem, og mere bevægelse kan tolereres sikkert, kan låsemekanismen låses op, så knæet kan bøjes til et ønsket
gradantal.

Tips til brug af en knæskinne eller knæbandage

Det er utrolig vigtigt med god rådgivning når det kommer til at få mest muligt ud af din knæskinne eller knæbandage. Omkring 25% af de mennesker, der bærer en skinne eller bandage til et medicinsk formål,
fortæller om mindre komplikationer eller problemer med at bruge deres skinne eller bandage.

Årsager til, at nogle mennesker ender med at stoppe med at benytte deres skinne eller bandage:

 1. Hudirritation
 2. Dårlig pasform
 3. Manglende smertelindring
 4. Generelt ubehag når skinnen eller bandagen benyttes

Følgende kan hjælpe dig med at undgå disse faldgrupper:

At bære den rigtige skinne eller bandage med en god pasform er nøglen til at sikre, at du får de fordele ved din skinne eller bandage som du søger, og at skinnen eller bandagen er så behagelig (og effektiv) som muligt.

Din fysioterapeut eller læge vil guide dig i hvilken type støtte du har brug for, og hvordan du skal bruge den. De kan også kontrollere pasformen på skinne eller bandage og afgøre, om der er behov for justeringer eller en anden størrelse.

At vide, hvad din skinne eller bandage skal gøre for dig, kan hjælpe dig med at vurdere dens effektivitet og hjælpe dig med at bruge den på den rigtige måde.

Forskellige skinner og bandager kan se ens ud, men funktionen svarer ikke altid til udseendet. Tal med din fysioterapeut eller læge og sørg for at du får en forståelse af formålet med at benytte en skinne eller bandage.

Hvornår skal man benytte en skinne eller bandage?

Du skal selvfølgelig bruge din skinne eller bandage i de situationer du ved det er nødvendigt, men nogle gange kan det også være nødvendigt at benytte skinne eller bandage i situationer du umiddelbart ikke tænker det er nødvendigt.

Dog skal du også være opmærksom på, at du også kan ende med at benytte skinnen eller bandagen for meget eller i for lang tid. For eksempel kan det forårsage hudirritation at benytte din skinne eller bandage i unødigt lange perioder.

Desuden kan det i andre tilfælde kan en skinne eller bandage også begrænse din aktivitet i flere måneder i træk og i tilfælde hvor det ikke er nødvendigt med immobilisering kan det resultere i muskelatrofi (tab af muskelmasse) eller ledstivhed.

På den anden side kan det forringe helingen at tage din skinne eller bandage af før fx. dit knæled er klar til det, og at forsømme at benytte skinnen eller bandagen kan resultere i at du er modtagelig for yderligere
skade, hvilket kan betyde, at du kan ende med en værre skader og dermed forlænge tiden med skader.

Tal med din fysioterapeut eller læge om, hvorvidt du skal bære din skinne eller bandage, medens du:

 1. Sover
 2. Sidder
 3. Under bilkørsel
 4. Går alm. gåture

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte FysioLab.dk´s fysioterapeuter og produktspecialister for råd og vejledning mhp. på den skinne og/eller bandageløsning du ønsker.