Din kurv
0

Menisk

En af de hyppigere knæskader er skader på knæets menisk. Det er langt fra alle, som bliver opereret for en meniskskade, og mange kan derfor gå rundt med en skade på menisken uden rigtig at være klar over det.

Vi er uddannet fysioterapeuter, og kan derfor vejlede dig optimalt i forbindelse med genoptræning og køb af knæskinne til meniskskader. Vi er klar med råd og vejledning til hvilken løsning, der vil være den bedste for dig. Kontakt os derfor gerne på 81 61 70 40 / 22 15 89 90 eller på mail: [email protected]

Et symptom på en meniskskade kan være smerter ved belastning og efterfølgende større eller mindre hævelser i knæet. Mange oplever en klikkende fornemmelse i knæet, når de strækker og bøjer det.  Ved en svær meniskskade vil menisken være overrevet, og man vil opleve stærke smerter i knæet. Det vil føles som om, at knæet er låst, og der vil også ofte være hævelse omkring knæet.

Hvad skyldes en meniskskade?

For at forstå hvordan en meniskskade opstår, er man nødt til at vide lidt omkring den bagvedlæggende anatomi i knæet. I knæet findes to halvmåneformede bindevævsskiver, som kaldes for menisker. Der findes en udvendig og en indvendig menisk, hvor den udvendige peger ud og den indvendige peger ind mod det andet ben. En typisk meniskskade er kategoriseret som en revne eller en lille ”flap”, som kan komme i klemme mellem lårbensknogle og skinnebensknogle. Dette er den mest almindelige meniskskade, og også en skade som mange danskere går rundt med. Skaden kan opstå i forbindelse med mange dagligdags ting som at rejse sig uhensigtsmæssigt f.eks. fra bilen eller kontorstolen. De mere alvorlige meniskskader hvor der kommer en komplet overrivning af menisken, finder man som oftest hos sportsudøvere, som har fået et kraftigt vrid i knæet, og dermed har overrevet sin menisk. Det sker typisk, hvis knæet er bøjet og efterfølgende også vrides på en uhensigtsmæssig måde. Her kommer menisken så meget i klemme, at den kan overrives. Det er ikke ualmindeligt, at man ved disse typer af sportsskader også finder andre skadede strukturer i knæet som korsbånd, sideledbånd og brusk.

Hvordan behandler man en meniskskade?

Hvor man førhen ofte opererede meniskskader, tyer man i dag mere til genoptræning. Første step efter en meniskskade vil være aflastning af knæet, hvor man med fordel kan benytte sig af en knæbandage eller knæskinne til menisken. Ved at benytte en knæskinne til menisk har man mulighed for at sikre sig, at knæet ikke kommer ud i flere uhensigtsmæssige yderstillinger. Man opnår derfor stor tryghed i at benytte en knæskinne til sin meniskskade. Alt efter meniskskadens karakter kan man enten bruge en knæbandage eller en knæskinne, hvor knæbandagen vil være mere tilrettet de mindre skader, og knæskinner vil bruges mod de mere akutte og større meniskskader.  Ved udtalte symptomer vil man i samråd med sin læge blive tilbudt en kikkertoperation, hvor man enten kan sy menisken eller fjerne den del, som kommer i klemme.

Hos Fysiolab har vi stor erfaring med behandling af meniskskader, og giver gerne gode råd og vejledning til hvordan du mest effektivt kommer i gang med genoptræningen