Forreste korsbåndsskade (ACL)

Når man snakker knæskade, forbinder mange det med en korsbåndsskade og ikke uden grund. Det er en af de mere hyppige knæskader, og opstår typisk i forbindelse med kontaktsport som f.eks. håndbold og fodbold eller ved idrætsgrene med pludselige retningsskift. De mest almindelige korsbåndsskader findes på det forreste korsbånd, hvor det bagerste korsbånd ofte kræver en mere alvorlig ulykke som f.eks. en trafikulykke.

Hos Fysiolab er vi et team af uddannede fysioterapeut, der sidder klar til at vejlede dig om genoptræning og køb af knæskinner til korsbåndsskader. Vi giver altid de bedste råd baseret på netop din situation og skadesforløb. Kontakt os derfor gerne på 81 61 70 40 / 22 15 89 90 eller på mail: info@fysiolab.dk

Hvordan opstår en korsbåndsskade?

For at forstå en korsbåndsskade er man nødt til at vide noget om den grundlæggende anatomi i knæet. Der findes to korsbånd i knæet et foran og et bagved, som er med til at sikre optimal stabilitet i knæet. Forestil dig korsbånd som elastikker som holder knæstrukturer på plads. Skader på det forreste korsbånd opstår ved, at underbenet står fast i underlaget i forhold til lårbenet. Et godt eksempel kunne være et hurtigt retningsskift hvor underbenet står solidt plantet i gulvet og peger den ene vej, hvorimod lårbenet har foretaget et skift i en anden retning. I sådan en stilling er der mulighed for korsbåndskade. En anden mulighed er ved en udefrakommende påvirkning f.eks. ved en tackling eller et skub. Ved en korsbåndskade springer ”elastikken”, og man vil opleve smerter og hævelser i knæet. Når skaden er sket, kan man i den akutte fase med fordel benytte sig af RICE princippet (rest, ice, compression, elevation).

Hvordan behandler man en korsbåndsskade?

En korsbåndsskade behandles med en operation eller struktureret genoptræning. Det er vigtigt at forstå, at det ikke altid er nødvendigt at operere en korsbåndsskade. Det afhænger af ens aktivitetsniveau og krav til knæet. Er man nu ung eller dedikeret idrætsudøver, vil som oftest operere et korsbånd indenfor de første måneder skaden er sket. Hvis knæet og korsbåndet skal vende tilbage til optimal styrke og give den bedst mulige stabilitet, er det altafgørende med struktureret og god genoptræning. I mange tilfælde vil man skulle have en knæskinne til korsbåndet, så man ikke kan belaste knæet uhensigtsmæssigt. En knæskinne til korsbåndet betyder, at man i en genoptræningsperiode ikke skal bekymre sig om at komme ud i en stilling, som belaster korsbåndet mere end hvad godt er. Derfor bør man investere i en knæskinne til korsbåndet, som det umiddelbare første efter en skade eller operation. Hos Fysiolab kan vi både hjælpe med en optimal genoptræning og knæskinner til korsbåndet. Vi er altid klar med optimale råd og vejledning til hvordan, at du kommer stærkt tilbage fra din korsbåndsskade.

Hvad er fremtidsudsigterne?

Fremtidsudsigterne efter en korsbåndskade er gode, mange vil dog opleve at knæet ikke har helt den samme stabilitet som før. Derfor er det vigtigt at få styrket musklerne i benet. Hvis man er sportsudøver, skal man være opmærksom på, at man ikke starter for tidligt, da det kan tage lang tid, inden et korsbånd har den samme stabilitet og styrke som før en skade.

Oftest kan man vende tilbage til sin idrætsgren efter 9-12 måneder. Hos Fysiolab anbefaler vi, at du i din tilbagevenden til idræt benytter dig af en knæskinne til korsbåndet. På den måde er du sikret på bedst mulig vis.

Viser alle 16 resultater

0
    0
    Din Kurv