Din kurv
0

Seneskedehindebetændelse i håndled

Fakta om seneskedehindebetændelse

Vi ved alle, hvor meget belastning lange arbejdsdage med gentagende arbejde ved fx et tastatur eller anden håndledsrelateret arbejde kan genere vores håndled.

Op til 6% af voksne anslås at lide af karpaltunnelsyndrom. Denne tilstand forårsager smerte og følelsesløshed i hånd, håndled og arm på grund af nervekompression over i nerveforløbet gennem karpaltunnelen, en smal passage i håndleddet, der består af knogler og ledbånd.

For dem, der lider af seneskedehindebetændelse også kaldet
karpaltunnelsyndrom, kan en håndledsskinne lindre symptomerne

Mange mennesker, der har karpaltunnelsyndrom, har milde eller moderate symptomer, der kommer og går. I disse tilfælde kan det være nok at bære en håndledsbandage og undgå for meget stress på leddet for at give lindring.

Hvad er symptomerne på seneskedehindebetændelse?

De typiske symptomer på karpaltunnelsyndrom er en prikken, følelsesløshed eller smerter i hånden. Nogle gange er det også svært at bevæge tommelfingeren eller de to første fingre ordentligt. Dette skyldes for meget pres på mediannerven, som løber gennem karpaltunnelen i håndleddet.

Nogle gange forsvinder disse symptomer igen uden behandling. En håndledsskinne eller håndledsbandage kan benyttes til støtte. Skinner giver ikke altid tilstrækkelig lindring af symptomer, men har næsten ingen
bivirkninger sammenlignet med andre behandlingsmuligheder, som kortikosteroidbehandling eller kirurgi

Hvornår skal der overvejes håndledsskine eller håndledsbandage?

Mange mennesker med mild til moderat karpaltunnelsyndrom bærer en skinne om natten i et par uger. Skinnen holder leddet i en neutral position. Symptomerne er værre om natten fordi inflammationen ofte blusser op her og desuden fordi din hånd er mere tilbøjelig til at komme i yderstillinger under mens du sover.

Skinnen forhindrer dette i at ske. Det er også vigtigt at bevæge leddet normalt i løbet af dagen for at forhindre det i at blive stift og forhindre musklerne i at blive svage. En støttebandage kan med fordel bruges om dagen i stedet for en håndledsskinne. Undersøgelser tyder på, at en skinne kan forbedre symptomerne inden for få uger.

De fleste mennesker vænner sig til at bære en skinne og finder ikke, at det forhindrer dem i at sove. Huden kan lejlighedsvis prikke lidt eller føles hævet eller følelsesløs, når skinnen fjernes om morgenen. Der findes mange forskellige typer håndledsskinner. Ifølge forskning er ingen af dem mere effektive end de andre. Så der er ikke noget galt med at prøve en anden type, hvis du ikke føler dig tilfreds med den, du har.

Hjælper det at undgå visse typer belastning?

Overstræk eller overbelastning af dit håndled kan gøre symptomerne værre. Nogle gange bliver de mere alvorlige, når du udfører gentagne aktiviteter eller belaster leddet ekstremt – for eksempel mens du arbejder i hjemmet eller på et samlebånd, eller når du bruger maskiner, der skaber stærke vibrationer, eller som tidligere nævnt, computerarbejde.

Det er ikke altid muligt at undgå denne slags aktiviteter i et stykke tid på arbejdspladsen for at se, om symptomerne derefter forbedres. Det kan være nødvendigt at blive sygemeldt fra arbejde i nogen tid. Det er vigtigt at fortsætte med at bevæge dit håndled, som du normalt ville, men for at undgå at lægge for meget belastning på det. Du kan også bære en skinne om natten.

Ved fx computerarbejde kan ergonomiske computertastaturer med en forhøjet og buet overflade anbefales for at forhindre problemer. De er designet til at give dig mulighed for at holde dine hænder i en mere neutral position, hvilket reducerer belastningen på din hånd og håndled, når du skriver.

Hvor effektive er håndøvelser?

Nogle eksperter mener, at håndøvelser kan reducere trykket på mediannerven i karpaltunnelen og forbedre blodcirkulationen i hænderne. Der findes en række forskellige former for håndøvelser. Massage, yoga og øvelser designet til at mobilisere nerven anbefales også undertiden, ligesom fysioterapi også kan være en løsning.