Intro
Self-Myofascial Release (Herefter SMR) er et hurtig voksende fænomen på verdensplan, men ikke mindst i Danmark. Metoden kan bruges af alt fra sportsudøvere på alle niveauer til Hr. og Fru Danmark hjemme i stuerne. Men hvad er SMR? Hvordan virker det? Og hvorfor er det blevet så populært?
Baggrund
I tidligere artikler her på bloggen har der været længere referencelister, men ikke denne. Dette skyldes at SMR ikke er et særlig videnskabelig, veldokumenteret område. Derfor vil denne artikel tage udgangspunkt i teori inden for SMR samt best practice, og ikke videnskabelig studier.
Sådan udfører du Trigger point massage
SMR foregår ved at man mobilisere musklerne og muskelhinderne ved at rulle/bearbejde vævet med f.eks. en skumrulle eller en tennisbold. Den positive effekt skabt ved SMR fra f.eks. foam rolling, skyldes formentlig den antimyotatiske refleks skabt af Golgi-seneorganet (Senetenen). I overgangen fra sene til muskel finder vi Golgi-seneorganet, som er en mekanoreceptor der følsom over for stræk og tryk.
Organet har til opgave at fortælle kroppen hvor meget spænding, der er i den påvirkede muskel/sene. Når spændingen på musklen bliver så høj grundet trykket fra foam rolleren, at der er en risiko for at musklen kan tage skade, stimulerer Golgi-seneorganet muskelspindlerne til at slappe af. Inhiberingen af muskelspindlerne sænker tonus (spændingen) i den involverede muskulatur. Denne nedsættelse af tonus er den antimyotatiske refleks, og er med til at skabe nedenstående fordele.
Fordelene ved SMR teknikker
-Reducere og nedbryde arvævsdannelser
-Reducere spænding i overaktive muskler
-Reducere smerte
-Reducere stress på ledstrukturer
-Forbedre kvaliteten af bevægelse
-Forbedre mobilitet og range of motion (Bevægeudslag)
-Øget velvære
-Billig i forhold til dybdegående manuel behandling hos fysioterapeut eller ART-behandler
Interesseret?
Vil du gerne videre med SMR, så se vores udvalg af produkter til Trigger Point Therapy her.