Din kurv
0

Hvad er tennis- og golfalbue?

Tennisalbue og golfalbue (Epikondylit)

Epikondylit er en smertetilstand i albuen, som skyldes overbelastning af senefæster i albuen. Tilstanden findes i to forskellige varianter:

Selv om navnene tyder på sportslige årsager, er dette kun undtagelsesvist forklaringen.

Smerterne kan komme nogle dage efter en overbelastning. De kan føles som en murrende fornemmelse eller smerter på den ene side af albuen, oftest på ydersiden af albue. Smerterne stråler ofte ned i underarmen mod håndleddet.

Funktionen af armen bliver påvirket; det kan være vanskeligt at skænke og drikke. Man kan også tabe ting ud af hånden. Det kan blive svært og gøre ondt at arbejde med hånden. Nogle personer med epikondylit har haft milde gener i flere måneder.

Hvor hyppig er epikondylit?

Tennisalbue er en meget almindelig tilstand, mens golfalbue er sjældnere.

Hvad skyldes epikondylit?

Tennisalbue skyldes forandringer i senen og/eller senefæstet til fingrenes strækkemuskler. Forandringerne er på den ydre side af albuen, og her gør det mest ondt. Eksperterne diskuterer, om det er rigtigt at kalde det en betændelse, eller om det er slidforandringer.

Golfalbue skyldes forandringer i en af senerne og/eller senefæstet til fingrenes bøjemuskler. Betændelsen eller slitagen sidder på indersiden af albuen, hvor smerterne også sidder.

Generne opstår ofte efter kortvarige og intense overbelastninger. Dette kan for eksempel ske efter udstrakt brug af albuen ved vridende bevægelser, som ved brug af en skruetrækker. Andre bevægelser som kan forårsage disse gener, er de bevægelser man bruger, når man f.eks. klipper hæk.

De fleste personer med epikondylit er mellem 30 og 60 år gamle. Nogle har udviklet denne tilstand over mange år, efter at de gennem livet, eller i en periode, har udført ensidige bevægelser gentagne gange. Eksempler kan her være snedkeri, maling, tennis- og golf. Fiskeindustriarbejdere, som udfører ensidigt arbejde i kulde, er specielt udsatte.

Hvad er symptomerne på epikondylit?

Smerter på inderside eller ydersiden af albuen. Smerterne kan begrænse arbejds- og daglige funktioner med løft og vrid. Ud over belastningssmerter vil man også kunne have smerter i hvile.

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen eller fysioterapeuten vil foretage en grundig klinisk undersøgelse af albuen. Sener og senefæster testes og undersøges.

Hvordan behandles epikondylit?

Hensigten med behandlingen er at lindre smerterne og at dæmpe betændelsesreaktionen. Man bør i en periode undgå aktivitet og belastning som giver smerter. Man bør eventuelt ændre arbejdsformer og/eller benytte aflastende bandager eller skinner, så belastningen på albuen mindskes.

Aflastning bør kombineres med fysioterapi i form af instruktion i øvelser, som man selv kan udføre.

“Gigtmedicin” er smertestillende og betændelsesdæmpende. Det kan virke lindrende i den akutte fase, men har ofte ringe virkning ved mere langvarige gener.

Albuebandager- og skinner bruges til at aflaste det irriterede sene-og muskelvæv.

Se udvalg af albuebandager eller albueskinner på https://fysiolab.dk/produkt-kategori/albue/

Eller gå direkte ind under en bestemt vare til lindring af smerter i albuen ved tennisalbue eller golfalbue herunder:

Blokadebehandling med kortikosteroider, som også er smertestillende og betændelsesdæmpende, har som regel både hurtig og god effekt. Blokadebehandling ser ud til at være den bedste behandling på kort sigt. Det første døgn efter, at man er begyndt på blokadebehandlingen, kan man få flere smerter, men dette efterfølges af symptomlindring. Det kan blive nødvendigt med flere indsprøjtninger. Men man vil normalt ikke give mere end tre på samme sted i løbet af et år.

Desuden har Chokbølgebehandling  vist sig at have god effekt på kroniske senevævssmerter.

Hvis man har langvarige og intense gener, kan det være nødvendigt at få foretaget en mindre operation.

Hvordan er langtidsudsigterne?

Prognosen er normalt god. 50-70 % bliver helbredt. Prognosen er bedst ved akutte tilstande med klar udløsende årsag og hurtig behandling. Tilstanden har tendens til at blive kronisk ved uklar årsag, ved samtidig betændelse flere steder og hvis behandlingen er begyndt sent.

Der er stor risiko for at udvikle vedvarende gener ved alle typer senefæstesmerter. Ved operation bedres generne i ca. 80 % af tilfældene, men kun 50-60 % bliver dog helt fri for generne.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre epikondylit?

Man kan forebygge tennis- og golfalbue ved at mindske belastningerne af musklerne. Undgå bevægelser der udløser smerter. Evt. ved hjælp af en skinne- eller bandageløsning.

Kilde:

Martin Lind, overlæge, prof., dr. med., Idrætssektoren, Ortopædkirurgisk afdeling, Aarhus Sygehus

Redigeret af Erik Risum, Fysioterapeut.