Din kurv
0

Glucosamin og slidgigt

Spørgsmål

Hej Fysiolab. Jeg er en tidligere elite ishockeyspiller som af 2 omgange har beskadiget min inderste menisk. Ved første skade syede kirurgen menisken sammen, men i anden omgang fjernede de et større stykke. De tidligere skader i knæet har resulteret i at jeg den dag i dag har slidgigt i mit knæ. Jeg har flere steder på nettet læst at glucosamin kan reducere generne fra slidgigt – hvad er jeres erfaringer med dette?
På forhånd tak.

Svar

Mange tak for dit spørgsmål. I forhold til effekten af glucosamin (G) på slidgigt, så er litteraturen meget blandet. Det blandede resultat kan der være flere årsager til, f.eks. for lav dosis eller en for kort testperiode. Overordnet set, så hælder resultatet mod at der er en effekt på smerte og bevægelighed i leddene. Studierne indikerer derudover at effekten af glucosamin øges kombineres med chondroitin sulfate (CS) samt at magnesium og C-vitamin øger optagelsen. En af de førende eksperter på området Dr. Frank Noyes fra Cincinnati Sports Medicine og data Osteoarthritis Research Society International anbefaler supplering af glucosamin i minimum 3 måneders og at stoppe efter 6 måneder, hvis effekten udebliver. I forhold til dosering anbefales der i forhold til krospvægt: -120 lbs: G 1000mg + CS 800mg, mellem 120-200 lbs: G 1500mg + CS 1200mg og over 200 lbs: G 2000mg + CS 1600mg. Studierne viser derudover at glucosamin er uskadelig selv ved brug over længere tid.

Andre alternativer til lindring af generne kunne f.eks. være træning, en korrigerende knæskinne, f.eks. OA Adjuster, RE5 mm.

Referencer

C VANGSNESSJR, W SPIKER, J ERICKSON (2009). A Review of Evidence-Based Medicine for Glucosamine and Chondroitin Sulfate Use in Knee Osteoarthritis Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery, 25 (1), 86-94 DOI: 10.1016/j.arthro.2008.07.020