Af fysioterapeut, Erik Risum

I knæet findes der to korsbånd, det forreste og det bagerste. Sammen med meniskerne, de ydre ledbånd og muskler på og omkring knæet, sørger disse sammen for, at knæet er stabilt.

Knæet bliver ustabilt og du får smerter i knæet hvis det forreste korsbånd rives over, og skinnebenet skrider fremad i forhold til lårbenet. Dette sker ofte i forbindelse med idræt.

Det bagerste korsbånd rives sjældent over, men det kan forekomme ved større skader, f.eks. trafikuheld. Hvis det sker, vil skinnebenet glide bagud i forhold til lårbenet og igen vil det være forbundet med smerter i knæ.

Ustabilitet og smerter i knæ opstår ofte ved vridbevægelser i forbindelse med sport og idræt, men kan også komme af almindelige hverdagsaktiviteter.

Korsbåndsskader sker ofte ved sportssituationer, hvor underbenet står fast i forhold til lårbenet. En tackling i fodbold, hvor en spiller tackler med bøjet ben, giver stor risiko for skade på korsbåndet. Ligeledes kan der være situationer i håndbold, hvor knæet vrides og der opstår skader og dermed knæsmerter.

Vridbevægelser ved bl.a. skiløb og badminton kan også føre til korsbåndsskader, men skaden kan også komme i menisken eller sideledbånd, ved alle skader vil man opleve at få ondt i knæet.

Har man mistanke om skade på korsbåndet, menisken og sideledbåndene, er det en god idé at opsøge læge eller fysioterapeut mhp. vurdering.

Hvis det viser sig at fx forreste eller bagerste korsbånd er skadet eller revet helt over, kan det komme på tale at få foretaget en rekonstruktion af korsbåndet. Dog viser undersøgelser at det i mange tilfælde ikke kan betale sig at sy korsbåndet sammen, hvis det er revet over. I mange tilfælde giver det altså ikke et bedre resultat at få korsbåndet syet sammen, end hvis man helt undlader at operere. Under alle omstændigheder er det vigtigt med genoptræning efter korsbåndsskade.

Er skaden udelukkende på forreste korsbånd, er det ikke nødvendigvis en god idé med operation, lige efter skaden er sket. Ved operation i den tidlige fase er der nemlig risiko for nedsat bevægelighed og det kan desuden resultere i sammenvoksninger i knæet. For nogle vil genoptræning derfor være en bedre løsning.

Da korsbånd er en vigtig faktor for at opretholde knæets stabilitet, er det er en naturlig sideeffekt at knæet er ustabilt efter en korsbåndsskade Derfor er en skinneløsning kombineret med grundig genoptræning en god løsning når du skal tilbage til en normal hverdag igen.

Hos Fysioshoppen forhandler vi følgende DonJoy knæskinner der anbefales efter skade eller operation.

 

0
    0
    Din Kurv