Knæskallen(patella) er en flad knogle som ligger foran leddet mellem lårbenet og skinnebenet sammen med den samlede sene fra lårets strækkemuskler er den med til at strække knæet. Knæskallen er designet til at ligge i en føringsfure mellem de to lårbensknogler.

I nogle tilfælde kan knæskallen glide ud af denne føringsfure. Dette kalder man at knæskallen “går af led”. Knæskallen flytter sig ud på knæets yderside og kan først flyttes på plads, når knæet er strakt.
Hvad er symptomerne på, at knæskallen har været ude af led?
Når knæskallen er ude af led, vil knæet være bøjet og se deformt ud. Knæskallen sidder på ydersiden, men mange opfatter det som om, at hele knæet er gået af led mod indersiden.
Hvis du strækker knæet, vil knæskallen som regel finde på plads af sig selv. Men du vil nu have smerter på knæets inderside, da ledkapslen på indersiden kan være strakt eller bristet. Knæet kan hæve på grund af blødning og senere kan knæet føles ustabilt med fornemmelse af, at knæskallen er lige ved at gå af led.

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?
Hvis knæskallen er gået af led mere end en gang, bør du vurderes af læge eller fysioterapeut. Derefter kan der henvises til speciallæge (ortopædkirurg).
Hvordan stilles diagnosen?
Læge eller fysioterapeut kan stille diagnosen ud fra sygehistorien og ved at påvise, at knæskallen er forskudt til ydersiden af knæleddet.
Læge eller fysioterapeut kan vurdere om røntgenbillede af knæet relevant, især hvis det er første gang, eller hvis der er hævelse og smerter. Dette gør man for at udelukke brud på knæskallen eller på kanten af lårbenet, hvor et stykke ledflade med knogle kan være brækket af.

Hvorfor kan knæskallen gå af led?
Knæskallen kan forskydes helt eller delvist ud af sin naturlige stilling.
Det kan ske ved et uheldigt stød mod knæskallens inderside eller ved en uheldig bøje- og drejebevægelse.
Nogle mennesker har en anatomi som gør, at deres knæskal let går af led. Det kan skyldes en lille knæskal, en højtliggende knæskal, hypermobile led eller underudviklet føringsfure på lårbenet.
Når knæskallen glider ud, glider den næsten altid ud på ydersiden af knæet, og knæet kan ikke strækkes. Du får smerter – især på indersiden af knæskallen/knæet. Knæet kan desuden hæve op på grund af blodansamling.
I de fleste tilfælde glider knæskallen tilbage på plads af sig selv. Dette sker ofte med det samme og uden, at du altid er klar over, hvad der er sket. Andre gange er det dog nødvendigt med hjælp til at få knæskallen på plads.
Førstehjælp, behandling og genoptræning
Det er lettest og mindst smertefuldt, hvis knæskallen hurtigt sættes på plads.
Som regel er det nok at få en hjælper til at strække knæet forsigtigt, mens du selv ligger på gulvet med bøjede hofter. Et lille puf på knæskallens yderside kan eventuelt hjælpe.
Hvis knæskallen ikke kommer på plads på denne måde, må du kontakte en læge eller fysioterapeut akut.
Almindelig førstehjælp til ledskader er vigtig med aflastning, afkøling, bandagering og elevation (knæet holdes højt).
-
DonJoy Perform’Ice Knæbandage
DKK 639 -
Compex ColdForm Knæbandage
DKK 490 -
DonJoy Dura Soft Knæ Sleeve & Wrap
DKK 699
Efter at knæskallen er kommet på plads, stabiliseres den med en bandage i 2-6 uger.
Målet med den videre behandling og genoptræning er at forhindre tilbagefald.
Genoptræning
Ofte er træk fra muskulaturen på lårets yderside årsag til, at knæskallen forskydes. Ved at træne muskulaturen på indersiden af låret kan du mindske dette “udadtræk” på knæskallen. På den måde kan du selv bidrage til at forebygge tilbagefald.
Du kan købe knæbandager, som er specielt designet til at holde knæskallen på plads. Disse kan med fordel anvendes.
-
DONJOY Tru-Pull Advanced System knæbandage
Original price was: DKK 1.499.DKK 699Current price is: DKK 699. -
DonJoy Tru-Pull Advanced Hinged System knæbandage
DKK 1.819
Hvad kan jeg selv gøre?
- Efter første gang at knæskallen går af led skal du sørge for at styrke sine lår muskler og undgå sports aktiviteter med vrid og stød mod knæet i min. 6 måneder
Operation
Hvis knæskallen bliver ved med at gå af led, vil man oftest anbefale operation.
Ved operationer laver speciallægen et nyt ledbånd på indersiden af knæskallen.
Det sker for at stabilisere knæskallen og derved mindske risikoen for at knæskallen går af led igen. Der er ikke sikker gevinst ved at operere lige efter, at knæet er gået af led første gang.
Hvis røntgenbillederne har vist afsprængning af et ledflade stykke, vil lægerne anbefale en kikkertoperation. Ved denne operation kan lægen fæstne eller fjerne løse stykker brusk og knogle.
Hvordan undgår jeg at få eller forværre patellaluksation?
Hvis din knæskal har været ude af led, bør du overveje, hvilke aktiviteter du vil deltage i. Det skyldes, at risikoen for at knæskallen går af led igen er stor. Risikoen er størst, hvis du deltager i kontaktsport.
Efter en operation kan der også være en risiko for ny skade. Så selv om du er blevet opereret, bør du overveje fordele og ulemper ved fortsat at deltage i kontaktsport.
Er patellaluksation farligt?
Nej, men det betyder skader på ledflader i knæet og kan medføre slidgigt.
Hvor hyppig er patellaluksation?
En knæskal der er gået af led, er mest almindelig hos teenagere og sker hyppigere hos piger.
Skaden opstår oftest under idræt, dans og leg.
Kan jeg få patellaluksation mere end én gang?
Ja, en tredjedel vil opleve gentage løshed af knæskallen.
Kilde: Martin Lind, overlæge, prof., dr. med., Idrætssektoren, Ortopædkirurgisk afdeling, Aarhus Sygehus
Redigeret af: Erik Risum, Fysioterapeut.