Hvad er ruptur af akillessenen?
Akillesseneruptur er en tilstand, hvor akillessenen er helt eller delvist revet over.
Akillessenen er hovedsenen for muskulaturen på bagsiden af læggen. Den er let synlig lige ovenfor hælen, og den er fæstnet til hælbenet.
Hvorfor får man ruptur af akillessenen?
Akillesseneruptur rammer særligt mænd mellem 30 og 60 år, og den opstår som regel i forbindelse, at man er fysisk aktiv.
Denne type skade er særlig hyppig indenfor håndbold, badminton og squash. Er man i dårlig fysisk form og overbelaster hælen, eller ændrer man pludseligt træningsform, er risikoen for denne skade større.
I en del tilfælde kan skaden skyldes forudgående gener med betændelse i akillessenen og eventuelt flere kortisonindsprøjtninger i senen.
Hvad er symptomerne på skaden?
Sygehistorien er typisk. Det starter pludseligt med stærke smerter i læggen. Ofte fortæller patienterne, at de hørte eller følte et smæld, i det øjeblik senen blev revet over.
Hvis senen er helt revet over
Hvis senen er helt revet over, vil man ofte kunne føle en defekt i senen og en tilsvarende hævelse på læggen, fordi senen vil trække sig op i læggen. Derudover kan der være tegn på blødning i læggen. Man kan ikke løbe, gå på trapper eller stå på tæerne.
Hvis senen er delvist revet over
I nogle tilfælde er senen kun delvist revet over. I disse tilfælde har man ofte kun få smerter efter skaden. Der er ømhed ved akillessenen ved belastning og efter belastningen hører op. Man kan mærke smerten, når man starter en aktivitet, men den aftager så efter nogen tid. Smerten kommer tilbage mod slutningen af aktivitetsperioden. Man vil typisk have smerter og stivhed om morgenen.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles som regel på grundlag af sygehistorien, og det lægen eller fysioterapeuten kan finde ved en undersøgelse. Hvis akillessenen er revet over, er der sjældent tvivl om diagnosen. Hvis senen kun er delvist revet over, kan det dog være vanskeligere at stille diagnosen.
Hvis lægen eller fysioterapeuten er i tvivl om diagnosen, kan det være nødvendigt at udføre ultralydsundersøgelse eller MR-skanning.
Akutbehandling af skaden
Når skaden sker, skal man følge de almindelige regler for førstehjælp:
- Benet skal have hvile/aflastes
- Nedkøles ved at lægge is på
- Komprimeres (have stram bandage på)
- Benet skal hæves over hjertehøjde
Læg en ispose eller lignende på den skadede muskel i mindst 20 minutter. Vær opmærksom på faren for forfrysning ved for lang og for kold behandling
-
DonJoy Dura Soft Fod og ankelbandage
kr. 699,00
Efter nedkølingen lægges en stram bandage for at udøve tryk og støtte på stedet
-
DONJOY Achilloforce Air (akillesene)
kr. 479,00
Man skal altid søge læge eller fysioterapeut ved denne type skade. Hvis senen er helt revet over, kan det blive nødvendigt med operation. Men en overrevet akillessene kan også behandles med gips eller bandager.
Operation og den første optræning
Sammensyning (sutur) af senen har været den almindeligste behandling ved komplet overrivning af akillessenen. Der findes talrige operationsmetoder, men de indebærer som regel ende-til-ende sammensyning af senen med eller uden forstærkning af senen.
Efter operationen bandageres fod og underben i gips eller støvlebandage med foden i spidsfod. Efter 3-4 uger får man oftest rettet foden op og får lov til at støtte. Man skal normalt have bandagen på i 6-8 uger.
-
AIRCAST AIRSELECT STANDARD WALKER STØVLE
kr. 1.899,00
-
PROCARE ACHILLES WEDGE
kr. 249,00
-
AIRCAST WEATHER COVER
kr. 199,00 – kr. 229,00
Efter bandagen er fjernet, må man ikke dyrke kontaktidræt eller fuld belastning (for eksempel løb) før efter 3-4 måneder på grund af risiko for ny overrivning.
Gipsbehandling
Da operation medfører øget risiko for infektion og problemer med sår, kan man også vælge at behandle med bandagering alene. Særligt hos ældre personer vælger man denne behandling. Man vil da gipse foden i spidsfods-stilling. Som regel vil senen vokse sammen af sig selv.
Efter ca. 4 uger skiftes til ny gips, hvor foden står i en mindre spids stilling i yderligere 4 uger. Efter gipsen er fjernet, bør man bruge en indlægssål under hælen, som løfter ca. 2 cm i en periode af ca. 4-8 uger. Det vil derefter ofte være nødvendigt at gå til genoptræning hos en fysioterapeut.
-
ProCare Tuli’s Hælkopper
kr. 139,00 – kr. 149,00
Denne behandling anvendes i tiltagende grad, da man herved undgår de komplikationer, der ses ved operation. Resultaterne af behandling med gips har på mange måder vist sig at være på højde med operation.
Genoptræning
Efter at gipsen er fjernet, skal man starte med at genoptræne, eventuelt med hjælp af en fysioterapeut. I starten skal man kun foretage forsigtige bevægelser i anklen. Efter 1-2 uger starter man med øvelser, hvor akillessenen trænes op med gradvis øget modstand.
Man vil først kunne dyrke sport efter cirka 4-6 måneder. Forbedringen afhænger af kvaliteten af genoptræningen, hvor motiveret man selv er, og hvor vigtigt det er for én at blive hurtigt restitueret – for eksempel for at genoptage en karriere indenfor idræt.
Hvad er langtidsudsigterne?
Efter man er behandlet hurtigt og genoptrænet rigtigt, bliver de fleste velfungerende. Det vil sige, at man kan genoptage sine tidligere aktiviteter. For at forebygge at senen sprænger igen, bør man give sig god tid til at opvarme og udstrække muskler og sener på bagsiden af læggen, når man skal træne eller deltage i idræt.
Risikoen for at rive akillessenen over igen er øget, når man først er blevet opereret en gang. Op til 5 % af dem der er blevet opereret, river akillessenen over igen. Hvis man behandles uden operation, er risikoen for en ny overrivning op til 20 %.
Det er vigtigt at være tålmodig, når man genoptræner. Hvis man øger belastningen for hurtigt, øges risikoen for ny overrivning.
Nogle vil få gener i form af tilbagevendende senebetændelse. Og de fleste vil kunne føle en fortykkelse i senen, hvor den blev syet sammen, ligesom muskulaturen på underbenet ofte vil være lidt tyndere selv efter endt optræning.
Hvordan undgår jeg at få eller forværre ruptur af akillessenen?
Risikoen for at rive akillessenen over igen efter operation er som nævnt øget. Risikoen er lidt hyppigere efter behandling uden operation.
En typisk årsag til at akillessenen igen rives over er, at man begynder at dyrke sport med kraftig belastning for tidligt.
Kilde:
Torben Bæk Hansen, prof., ph.d., overlæge, Ortopædkirurgisk afdeling, Hospitalsenheden Vest, Holstebro
Redigeret af:
Erik Risum, Fysioterapeut. Thyholm Fysioterapi/FysioKlinik Snedsted og Fysioshoppen.