Din kurv
0

Hvad er hold i nakken

På fagsprog kaldes denne tilstand for akut torticollis. Tilstanden er kendetegnet ved smerter i nakke og skuldre, hvor nakken er låst i en skæv stilling.

Hvor hyppig er hold i nakken?

Hold i nakken er hyppigt forekommende, og hyppigst hos personer mellem 15 og 30 år.

Hvorfor får man hold i nakken?

Den typiske sygehistorie er, at man vågner en morgen med stiv, smertefuld nakke efter at have ligget med hovedet i skæv stilling om natten. I nogen tilfælde kan tilstanden opstå efter forstrækning i forbindelse med fysisk aktivitet eller ved nakkeskade. Hos børn kan tilstanden opstå ved infektioner med hævede lymfeknuder.

Årsagerne er ikke sikkert kendte. Man mener, at det i nogle tilfælde skyldes en bukning af den fjedrende skive, som ligger mellem halshvirvlerne. Det kan også være en slags krampetilstand eller låsning af musklerne i nakken.

Hvad er symptomerne på hold i nakken?

Smerter i nakken og eventuelt med tvangstilling af halsen i en akavet stilling.

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?

Hvis man har styringsbesvær eller føleforstyrrelse i armene, kan der være tale om diskusprolaps.

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen eller fysioterapeuten stiller diagnosen ud fra sygehistorien og fund i form af smerter og begrænset bevægelighed i nakken.

Hvis man har hold i nakken, forsøger man at lede efter stillinger som lindrer smerten. Smerterne er som regel specielt kraftige, når man bøjer eller roterer hovedet fra side til side.

Hvilken behandling er der?

Hold i nakken er en ufarlig tilstand, som altid går over af sig selv.

Det er vigtigt med god støtte og aflastning af nakken. Dette hjælper på smerterne, og tilstanden bedres hurtigere. Aflastningen kan være i form af halskrave som giver ekstra støtte og ro. Når der er bedring i tilstanden efter den akutte fase, er det vigtigt at komme i gang med aktiv bevægelse af nakke igen.

Hvis der er behov for det, kan smerterne dæmpes ved hjælp af smertestillende medicin, for eksempel paracetamol.

Hvis der ikke er bedring i løbet af to uger, hvilket er meget usædvanligt, bør man blive henvist til en specialist.

Hvordan er langtidsudsigterne?

Hold i nakken er en tilstand med meget god prognose. De fleste vil få det bedre allerede efter 2-3 dage. Så godt som alle er raske i løbet af 7-10 dage.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre hold i nakken?

Ro og aflastning i den akutte fase(de første 2-3 dage) Derefter almindelig daglig aktive bevægelser over nakken. Træningsprogram og bløddelsbehandling ved fysioterapeut og smertestillende medicin kan have god effekt

Kilde : Jes Bruun Lauritzen, professor, overlæge, dr. med., Ortopædkirurgisk afdeling, Bispebjerg Hospital, Københavns Universitet.

Redigeret af: Erik Risum, Fysioterapeut.